Loading

36.3 ÚNOROVÁ REVOLUCE 1917

Podle našeho kalendáře konaná v březnu.

Revoluce začala živelně asi 8. března na MDŽ, kdy do ulic Petrohradu vyšly ženy, dělnice jak s požadavky na zrovnoprávnění, tak se sociálními požadavky.

K demonstraci se během jednoho dne přidali další lidé nespokojeni s válečnými poměry v zemi a demonstrace přerostly v generální stávku (kvůli velmi tvrdé zimě a nedostatku potravin se nálada obyvatel rychle radikalizovala, navíc většina závodů byla zastavila provoz kvůli nedostatku energie i surovin).

11. března se vláda pokusila o protiakci a zatkla asi sto levicových poslanců, ale to jen přililo olej do ohně již za několik hodin obsazují davy lidí justiční palác (symbol útlaku) petrohradskou pevnost a vězení.

Druhý den se k demonstrantům připojila téměř celá petrohradská posádka a vláda odstupuje. Ustanovila se Prozatímní vláda (předseda G. E. Lvov, od června Kerenský) a sovět petrohradských vojenských a dělnických zástupců.

15.3. car odstupuje a v září byla vyhlášena demokratická republika.

Revoluce byla živelná, lidé plni nadšení a euforie. Později se bolševici snažily rozšířit fámu o její „krvavosti“, bylo usmrceno asi 170 osob, nejvíce v Kronštadtu, kde námořníci lynčovali své důstojníky.

Po revoluci vyhlášeny demokratické svobody, autonomie Estonska, Finska, nezávislost Polska.

Žádné komentáře:

Okomentovat