Loading

36.4 BOLŠEVICKÝ NÁSTUP

Bolševici vznikli jako neformální menšinová frakce SDDSR na jejím II. sjezdu v roce 1903.

Na pražském sjezdu v lednu 1912 se organizačně osamostatnili, přijali název SDDSR(b), ale stále zůstávali formálně součástí jednotné Sociálně demokratické dělnické strany Ruska.

Po únorové revoluci v roce 1917 Leninovi stoupenci v srpnu 1917 formálně odešli ze strany a na slučovacím sjezdu s Trockého frakcí založili samostatnou SDDSR(b). Měla 23 600 členů. (Rusko v té době mělo 100 milionů obyvatel)

Do dubna 1917 se o bolševicích v Rusku mnoho nevědělo. Před rokem 1917 nebyli ani příliš početní ale zato měli díky Leninovi disciplínu a taktiku, ale hlavně peníze. Dnes se již ví, že bolševici jako extremistická protivládní skupina, byla tajně podporována Německem (uvádí se, že od Německa dostali až 50 milionů marek, tedy 10 tun zlata!!!) Byla to nová taktika Německa jak vyhrát válku, podpořit radikální skupiny uvnitř států a vyvolat chaos, podobně se zachovali i v případě např. Mexika nebo států Blízkého východu.

Nejvýznamnější představitelé bolševiku vedle Lenina byl Zinověv, Kameněv a hlavně velmi schopný agitátor strany Trockij (mnohem inteligentnější a charismatičtější než Lenin, výborný řečník schopen vnutit veřejnosti svůj názor. Hlavní bolševická hesla, která Trockij vyvolával z trubin byla: Půdu a mír!Vezměte si nakradené! Vojáci jděte domů čeká na vás V říjnu byl zvolen předsedou Petrohradského sovětu a z této funkce zabezpečil převrat a to na den svých narozenin.

Žádné komentáře:

Okomentovat